Produkcja kawy – najważniejsze informacje

Produkcja kawy – najważniejsze informacje

Poranna dawka kofeiny dla wielu osób jest nieodłączną częścią każdego dnia. Kawa stanowi jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Możemy się z nią spotkać w naprawdę wielu różnych formach i miejscach. Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jaką drogę przechodzi każde ziarno z brazylijskiej, etiopskiej czy gwatemalskiej plantacji do naszego kubka, a jest to naprawdę intrygująca podróż.

Technologia na pierwszym miejscu

Oczywiście sam sposób uprawy oraz obróbki ziaren pozostaje w gestii plantatorów. Doskonale zdają oni sobie sprawę z tego, w jaki sposób dana kawa będzie zachowywać się przy odpowiednio przeprowadzonych procesach. Nie da się jednak ukryć, że w przypadku eksportu naszych produktów na inne kraje będziemy musieli nieco uśmiechnąć się w stronę technologii. Rzecz jasna nie chcemy, aby ingerowało to w smak oraz jakości nawet jednego ziarenka kawy. Wręcz przeciwnie – automatyzacja produkcji pozwoli nam zdecydowanie przyspieszyć proces pakowania i wysyłki, zupełnie nie wpływając na jej wartości. Cały czas będziemy mogli cieszyć się rozbudzającym zapachem kawy o poranku.

Z wielu miejsc świata

Oczywiście Brazylia nie bez powodu nazywana jest Krajem Kawy. Amazońska dżungla to doskonałe warunki do jej uprawy. Rdzenni mieszkańcy przygotowywali rozmaite specyfiki z aromatycznych ziaren na długo przed najazdem przybyszów z Europy do Ameryki Południowej. Warto jednak zauważyć, że nie jest to jedyny kraj, w którym produkcja kawy cieszy się bardzo dużą popularnością. Właściwie wszystkie kraje Ameryki Łacińskiej z wyłączeniem Meksyku mogą pochwalić się mniejszymi lub większymi plantacjami, także wynikającymi z ukształtowania terenu. Jeżeli szukamy zdecydowanie mocniejszych pod kątem smakowym napojów, to powinniśmy sięgnąć po ziarna pochodzące z takich miejsc jak Etiopia, Indie czy Indonezja.

Klimat na pierwszym miejscu

Uprawa kawy oczywiście należy do jednej z wielu części składowych rolnictwa. Nie da się ukryć, że na jej powodzenie, poza technologią oraz sposobem uprawy, składają się przede wszystkim dwa elementy. Pierwszy z nich to rzecz jasna właściwa gleba. Bez niej nie będziemy w stanie uprawiać żadnych roślin na dłuższą metę. Oczywiście spore znaczenie ma klimat, który powinien być wilgotny i umiarkowany jednocześnie. Z tego względu fantastycznym smakiem mogą pochwalić się kawy pochodzące z Hawajów.